Return to site

A 'GIVER' és a 'TAKER' meséje

avagy az élethosszig tartó tanulás..

· mese és valóság,korinder,gyermek és születés,meaning of life,tisztanlatas

Legutóbbi kávézásom során jött felismerésemet osztom meg veletek - külön hálás köszönet ezért szomszédasszonyomnak, hogy elhìvott kávézni - na és közben jött a felismerés, figyeljetek jól..

Szó szót követett és eljutottunk a fõszereplõinkhez (az õ kifejezését használva itt):

a Giver-hez - aki folyton ad és ad mindenkinek a környezetében, legyen az rokon vagy barát és amit ad, azt önzetlenül adja, nincs a háttérben semmi elvárás és semmi mögöttes szándék - vagy tudatalatt mégis?..

és van a másik fõszereplõ,

a Taker, aki folyton, kap, kap, és kap, anélkül, hogy bármit is tenne érte, neki ez a világ legtermészetesebb dolga és az alapprogramjának a része hogy kap.. vagy ha ad, akkor tudatosan ad, elvárással mögötte..

Nehéz szerep mindegyik.. soha nem megfejthetõ hogy melyik volt elõbb: az ok vagy az okozat .., mint a tyúk meg a tojás esete.. és hogy miért alakult ez ìgy?..

Két szélsõséges eset.., de innen szép a fejlõdés!..

Feladata mindkettõnek, hogy a Giver eltanulja kicsit a Taker szerepét és tanuljon meg kapni.. ês hogy a Taker is eltanulja kicsit a Giver szerepét, tanuljon meg önzetlenül adni.. és akkor már kezd kialakulni a kapcsolat egyensúlyi állapota.. és közben a szereplõk tanulnak, fejlõdnek..

Nehéz feladat a másik szerepének az eltanulása és gyakorlása.., de néha egy emberöltõ elég rá.., néha kevesebb idõ is elég rá, néha viszont az emberöltõ is kevés.., mert szereplõink annyira beleragadtak (akár tudatlanul is) szerepeikbe..

Persze vannak más szereplõk a mesében, akikben alapból egyensúlyban van a Giver és a Taker attitüdje!.., megvan az egyensúly bennük az adáshoz és a kapáshoz!

Nekik itt a tanulandó, az egészséges minta, amit képviselnek, az egyensúly állapotának a folyamatos gyakorlása és továbbadása másoknak, azoknak, akiknek ez döcög..

Mégnehezebb feladat: a magunk szerepének a felismerése..

Te melyik szerepben vagy? szoktál ezen gondolkodni vajon?..

És nyitott vagy a szereptanulásra? a másik szerepének legalább részleges elsajátìtására?..

Szeretettel, Rita Monika

ui: esszencia ajánló:

Giver-eknek: Tinctura - Vörös rózsa, hogy felébredjen, hogy a sok adás mögött van valami sebesülés, valami nem tudatos, de fájó helyzet..

Taker-eknek: Szibériai vadporcsin - hogy felébredjen, hogy nála is a sok kapás és elfogadás mögött csak egy korábbi sérülés és egy emiatti védekezés áll.. és hogy akarjon adni önmagából környezetének..,

mert

a "Szeretet soha el nem fogy!" - mindkettejük jól tartsa a fejében!