Return to site

KÖNYVAJÁNLÓ - szeptember

egyszer volt, hol nem volt..

· korinder,mese és valóság,life and health,meaning of life,the meaning of life

Ma reggel egy találkozóra menet, belebotlottam az egyik könyvárusìtó 'szekér'be Budapesten.

Megálltam, mert mindìg megérintett a könyvek varázslatos világa és nézelõdtem.

Közben eszembe jutott mennyire méltatlan helyre került a könyv, ami réges régen a kiváltságosakhoz tartozott majd apránként egyre többekhez, végül a mi társadalmunkban mindenkihez eljutott -

és sokáig mint ajándék nagyszerūen 'funkcionált'. Talán mint ajándék még néha most is tud segìtség lenni, de egyre kevesebbszer..

azután eszembe jutott, hogy vajon aki adja, õ olvas e papìralapú könyvet?

és aki kapja: õ vajon értékeli e még? és tud e örülni neki?

és vajon ezek a könyvszekerek hasonló küldetést teljesìtenek e, mint régen a ponyván árusìtók, azaz hozzájárulnak e az olvasás terjedéséhez? vagy igazából nem mérvadó a 300,- vagy 600,- forintos ár, mert aki eddig sem olvasott könyvet, az ezután sem fog?..

E reggeli nézelõdõs könyvélmény kapcsán jött a gondolat, hogy 1x-1x szóljon a bejegyzés egy aha élményes könyvrõl, .., persze könyv, zene és társai mind szubjektìv élmények.. olyan mint a bor, valaki a száraz fehéret szereti és van, aki az édes vöröset, na és közte van sok átmenet.., de hátha:

E havi könyvajánló:

Jessica Joelle Alexander - Iben Dissing Sandahl: Gyermeknevelés dán módra (hvg könyvek).

Miért ezt?, mert egyszer váratlanul bejött az életemben és olvasásakor ittam minden szavát, aha élmény volt a javából..

Álljon itt egy rövid részlet

- 'Az élethosszig tartó tanulás és siker titka' fejezetbõl:

..."Dweck és kollégái érdekes kìsérleteket folytattak ötödikesekkel, amelyekben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a dìcséret a diákok teljesìtményére. A diákok csoportokra osztva kaptak feladatokat, majd munkájukat eltérõ módon dìcsérték meg.

Az egyik csoportnak azt mondták: "Nagyon okos lehetsz, hogy megoldottad ezeket a feladatokat", azaz ra ögzült szemléletet erõsìtették.

A másik csoportnak pedig azt mondták: "Biztos keményen megdolgoztál azért, hogy megoldd a feladatokat", vagyis a rugalmas fejlõdési szemléletet ösztönözték.

Ezután a diákokat megkérték, hogy jelezzék, hogy egyetértenek e bizonyos kijelentésekkel, mint például: "Az intelligencia alapvetõ sajátosságunk, amin nem nagyon tudunk változtatni.:

Az okosságuk miatt dicsért diákok közül sokkal többen értettek egyet ezekkel a kijelentésekkel, mint azok, akiknek az erõfeszìtését dìjazták.

A következõ kìsérletben arra kérték a diákokat, hogy határozzák meg, mi az intelligencia.

Az okosságukért dicsért gyerekek úgy gondolták, az intelligencia velük született, statikus tulajdonság, mìg azok, akiknek az erõfeszìtését dìcsérték, úgy irták le, mint ami munkával fejleszthetõ.

A diákok ezután eldönthették, hogy egy egyszerū vagy egy nehéz feladaton dolgozzanak.

Az intelligenciájukért dìcsért diákok inkább a könnyū feladatot választották a nehéz helyett, feltehetõen azért, hogy tökéletes eredményt érhessenek el.

Az erõfeszìtésükért dìcsért gyerekek viszont a tanulásra lehetõséget adó, nagyobb kihìvást jelentõ feladatot választották.

Végül a diákoknak egy bonyolult feladatot kellett megoldaniuk.

A rögzült szemléletū gyerekek abban a pillanatban elvesztették az önbizalmukat és elégedettségüket, amint nehézségekbe ütköztek a probléma során. Számukra a siker azt jelentette, hogy eredendõen okosak, az erõfeszìtés pedig azt, hogy nem azok.

Ezzel szemben a rugalmas fejlõdési szemléletū gyerekek nem veszìtették el az önbizalmukat, és lelkesen próbálták megoldani a feladatot."...

Az esszencia benne van még számos részben, aminek olvasása közben jött az aha élmény. Most hogy elõvettem, ismét el fogom olvasni.

Egyik elsõ olvasásélményem volt sok év kihagyás után.. jó hangulatban világìt meg egy nehéz témát.. papìr alapon megjelentetve, ami nekem még mindìg fontos, hogy fogom a kezemben, hogy lapozom, hogy zizeg a papìr..

Te melyiket módját választod az olvasásnak? Papìralapút vagy az e-könyvet?

Olvasol egyáltalán? Vagy inkább a gyorsabb örömökre vágysz?

És gyermeked olvas 1x-1x? vagy? követi a látott mintát?..

Bìzom benne, hogy a könyv elõbb-utóbb méltó helyére kerül ismét, újjászületve, megerõsödve és gyõzedelmeskedve és öröm forrása lesz ismét.

Szeretettel, Rita Monika

Esszenciaajánló:

Szilfa: túlterheltség esetén a lelassulást támogató esszencia 

Vörösfenyõ: a választott könyrészlethez kapcsolódóan az egészséges önértékelés támogatója