Return to site

A FÁRASZTÓ EMBER MESÉJE..

vajon érzik, értik, ismerik magukat?..

· korinder,gyermek és születés,egészséges élet,life and health,meaning of life

Régóta tervezem e témát.. igyekszem rövid lenni.. nem vagyok pszichológus, kócs, tréner, és tanerő sem, csak figyelem a szűkebb-tágabb környezetemet, vagy éppen magamat, ahogyan én változom egy adott helyzetben.. Nyitott, megértő hallgatóság tudok lenni.. egy ideig. Utána, ha érzem, hogy egyoldalú a kommunikáció a végtelenségig szinte, nincs kölcsönösség, érdeklődés a másik irányából felém, akkor elvész a figyelmem, sőt egy-egy elnyomott ásítás is előjön, akár egy kósza lázadó gondolat: mikor megy el?, mikor tudok én elmenni?, vagy mikor lesz vége ennek a végtelenített egysíkú kommunikációnak?, előadásnak?, és elmerengek, vajon miért vagyok én itt?, ebben a helyzetben?, az egyoldalú figyelem nagyon fárasztó tud lenni.. és vizsgálták már szakemberek?.. vagy még most jön a szakcimke kitalálása arra az embertípusra, aki mint porszívóügynök csak mondja, mondja, és még levegőt sem látod venni (témaválasztás mindegy, nemcsak porszívó.. :) ).. innen elegánsan lépj tovább.. nem tudatosan, de lerabolja az energiádat, és te meg csak fáradsz közben, és észre sem veszed..

Másik módja a lefárasztásnak, még ha nincs is a lyukatbeszélekahasadba szituáció, azonban folyamatos figyelmet igényel a másik valamiért.. aki lehet felnőtt , és lehet gyermek, lehet fiatal, vagy idős, lehet ép és lehet sérült (szellemileg és/vagy fizikailag).. és viszi az energiádat, nem tudsz töltekezni.

A harmadik helyzet, amikor önmagadat fárasztod, (és ezáltal környezetedet is..), monológjaiddal, kényszereiddel, ismétléseiddel, kéretlen 'tanácsaiddal', amikor mindig van hozzáfűzni valód, mert Te jobban tudod bárki másnál, na és szereted megmondani a tutit..

Az utolsó, amit szeretnék megemlíteni, az a manipuláló 'gépezet', amikor addig csűri-csavarja a szavait, amíg azt nem látja, hogy már teljesen össze vagy zavarva, és mindent elhiszel, mert nem tudod, nem akarod már kihámozni, hogy hol is az igazság.. és a belső órád halkabban ketyeg..

Hogy ezek a személyiség típusok hogyan alakulnak ki, ennek most nincs jelentősége. Valószínűleg környezeti hatások, hozott minta, és hozott genetika is szerepet játszanak egyszerre akár.

Felnőttként és szülőként óriási a felelősséged hogy milyen mintát mutatsz?, melyiket játszod a fentiek közül?.. vagy próbálsz egyenesen, érzésekről is, és oda-vissza kommunikációt folytatni a gyermekeddel?, a tanítványoddal?.

Mert a gyermekek őszinték, tiszták, és ha a kommunikációddal megtéveszted őket, és elveszed az energiájukat, mert egykor tőled is elvette valaki, akkor létrehozod ugyanazokat a helyzeteket, kommunikációs zsákutcát, amiknek a csíráját egyszer benned is elültette valaki.

 

ajánlók:

you tube csatorna ajánló: sajnos nem találtam hivatalos csatornáját Áldó Ágnes-nek, vagy Ágnes Vanillá-nak. Talán majd lesz 1x. Többen gyűjtötték össze dalainak egy-egy csokrát. Nekem ez az egyik legkedvesebb: Radnóti 100+1 címmel:

https://www.youtube.com/watch?v=rBqka5E9k7U&list=PLlYV2eh8n5fXOcn1drvF-6upQs6z5URTt&index=1

esszencia ajánló:  Körtefa (Pyrus communis): DEVA virágesszencia, "Mindenfajta egyensúlyvesztés (testi és lelki) után segít magunkra találni. Kiegyensúlyozza a gerincoszlopot, és visszaigazítja a testet a függőleges tengelyéhez."