Return to site

A TITKOS ÖSSZETEVÕ..

avagy a mérhetetlen faktor..

· gyermek és születés,life and health,deadoralive,egészséges élet,the meaning of life

Mégis kinek az élete?..

Az úgy indult, hogy egy ismerõssel beszélgettem, aki nagyon tudományosan táplálkozik, semmi szénhidrát csak fehérjék (mindenfêle) és zöldségek különbözõ módon elkészìtve és étrendkiegészìtõ kapszulák.

Ennek okairól nem beszélgettünk, hogy miért, hogy

vajon orvosilag indokolt?

vagy csak divatot követ?

vagy saját tapasztalásán keresztül jutott erre a következtetésre, hogy csak ezek esnek jól neki?..

azonban elhangzott hogy többször van vitája saját édesanyjával, aki nem követi ezt az irányt.

Ekkor elmeséltem neki hogy kb 13-15 évesen én is hittem a reklámnak hogy a margarin az tuti jó az egészségnek, de bezzeg a vaj, na az maga a megtestesült gonosz.., mert akkor hittem a tévébõl, rádióból jövõ reklámnak.., mert senki nem mondta, hogy az csak egy szìnjáték ami arról szól hogy valamit eladjanak nekem vagy másnak..

Felnõtt fejjel is 1x-1x bedõltem különbözõ éppen aktuális iránynak, és nem értettem, hogy a nyolcvanegynéhány éves nagyanyám (már nincs köztünk sok éve) miért használ inkább zsìrt mint olajat a fõzéshez vagy a sütéshez?..

Egyszercsak jópár éve rájöttem, hogy máshogy viselkedik az étel az olajjal készìtés és a zsìrral készìtés alatt/után és bekerült a konyhámba a zsìr: volt ez libazsìr, klasszikus disznózsìr, mangalicazsìr, házi tyúk zsìrja, kacsazsìr, szóval szinte minden.

Rájöttem, hogy a zöldségnek az én konyhámban leginkább az olaj a barátja vagy a vaj, a gyümölcsnek vaj és tejszìn és a húsféléknek a zsìr tesz jót, néha vaj és néha olaj.. (tudomány vagy reklám akármit is akar elhitetni velünk), ez utóbbi megközelìtés a konyhám éppen aktuális tartalmán is múlott..

DE leginkább azon, hogy a szervezetemnek mi esett jól?.., a legjobban..

3 alapigazsâgra jöttem rá konyhai tapasztalatgyūjtéseim közepette:

- az elsõ: ha az ételhez használt alkotóelemek között már 1 van, ami viszonylag magas minõségū - például vegyszermentes, vagy saját kiskertbõl vagy kistermelõtõl - akkor ez az alkotóelem 'felemeli' a többi alkotóelemet is, (na ez lenne jó nálunk emberek között is: a felemelés a sok lehúzás helyett..),

- a második: kiskertben saját magunk által vegyszermentesen termelt alkotóelemeknek nincs párja!, az ebbõl készült étel energetikája az maga a csoda - sohasem felejtem el amikor egyszer váratlanul érkeztem meg párommal nagyanyámhoz, aki gyorsan kisietett a ház körüli kertjébe: összegyūjtött babot, répát és egy olyan bablevest készìtett el hirtelenjében, amihez hasonlót azóta sem sikerült produkálnom,

- és harmadikként jöjjön az érzés, amit az étel készìtése közben érzel, miközben azokra gondolsz, akiknek az ételt fõzöd és szìved csordultig van szeretettel irántuk és hálával vagy JóIsten felé hogy tele a kamrád, és

az étel készìtõi által hozzátett szupertitkos alkotóelem: a szeretet.

"Mert a szeretet soha el nem fogy!"

Nagyon hosszú lett a bevezetõ.., de úgy érzem, hogy mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsd, ezek azok az õsszetevõk, amik a tudomány által nem mérhetõk (ma még legalábbis nem), de mégis táplálod segìtségükkel testedet, lelkedet.

És hiába veszekszel az édesanyáddal, pároddal, családtagoddal, hogy beletesz olyat is, ami éppen nemtudományos.. a szeretet mindent felülìr!..

Ha tudtad eddig is, annak nagyon örülök!, ha nem, akkor talán egy új nézõpontot adtam ma Neked.

Szeretettel, Rita Monika

ui: esszenciaajánló:

Hóvirág esszencia: támogatja a megújulást és az új tudás beépülését - minden szinten