Return to site

EGY ZSÁK KRUMPLI..

avagy a téma az utcán hever.. és a példabeszéd is..

· mese és valóság,life and health,meaning of life,egészséges lélek,egyensúly

3 napja, Nagyszombaton történt piaczárás elõtt fél órával.. egy kisvárosban.. az árusok már vagy elmentek, vagy pakoltak hogy mennek, talán 3 kereskedõ volt, aki még nem pakolt, hanem megtisztelte önmagát, és az érdeklõdõt (ebbõl lesz a vásárló elõbb-utóbb), hogy jelen volt, és nem rendezkedett.. 

1. jelenet: Szokatlan mondat ütötte meg a fülemet az egyik 'jelen lévõ' árustól: "Magának az a krumpli nem eladó!" (árus kb 58, férfi, vevõjelölt kb 78, nõ.) majd megismételte: "Magának az a krumpli nem eladó!" és még vagy 2x megismételte, mire meghallotta a nézelõdõ is.. 1 zsák krumplit nézegetett.. kb. 6-8 kg-t, amit úgy tūnt, hogy megvenne.. és értetlenül nézett az árusra (bevallom én is..) majd folytatta az árus: "Én az elõbb itt kedvesen beszéltem Önhöz, maga meg se szó, se beszéd, hátat fordított nekem. Magának az a krumpli nem eladó!" Hū, a mindenségit, a példaértékū öntisztelet.., hogy nem ment bele a bármi áron üzletet kötni játszmába.. majd megismételte az egész válaszát, mert a hölgy vagy nem hallotta meg, vagy csak nem akarta meghallani elsõre...  Hebegett-habogott valamit válasz gyanánt, majd nagy dirrel-durral elviharzott.. 

2. jelenet: (Közben az árus nekem is elmondta, és aki mellette volt segítség gyanánt, neki is, hogy õ nagyon kedvesen beszélt a hölgyhöz, még az elején, aki egyszer csak szó nélkül hátat fordított neki, és elment másfelé, és õ egy ilyen embernek nem adja el a krumpliját. Mondta is a partnere, hogy na akkor majd vihetjük haza.., de ez sem térítette el kimondott szavától árusunkat..) 

Hölgy piacépületbe visszajött árusunkhoz, akinek a standja a piacajtó mellett volt.. a következõ mondatokkal: "Ha Ön tudná, hogy hány felé kell figyeljek egyszerre.. és a buszomra sietek egyébként is".., na ez már nálam is sántitott, de árus agya is hasonlóan járt..: "Ez nem igaz, hogy siet a buszra, mert akkor nem jött volna vissza.." Lám-lám, belõle is kikívánkozott ez a gondolat.. vágott az esze.. és nem ment a szomszédba, hogy megvédje önmagát.. 

Hölgy piacajtón kiviharzik ismét.. majd mégeszer visszajön árusunkhoz.. 

3. jelenet: Hölgy: "Tudja mit , azt kívánom Önnek, hogy kapja vissza a JóIstentõl azt, amit most velem szemben elkövetett." azta, nem gondoltam, hogy a rosszindulatot lehet fokozni, és hogy a JóIsten nevével lehet fenyegetõzni 2022-ben.., de sajnos lehet.. vagy legalábbis e hölgy szerint.

Majd végleg elviharzott..

Én pedig elgondolkodtam, hogy vajon a hölgy:

Milyen Istenhiten nevelkedett...szocializálódott.. és az vajon mennyire volt õszinte és szív eredetū?.. vagy inkább félelem alapú volt a hitre nevelése.. (igazából nem is tudom, hogy oktatási kérdés e a hit kérdése?, vagy feltétel nélküli elfogadás inkább?.., vagy hozott minta alapján kezdenek mūködni a hitbeli kérdések is.. vagy tradíciók alapján mūködik?.. vagy éppen nem mūködik.. vagy a tradíció hiányából adódóan nem mūködik.. vagy.., vagy.. lehetne sorolni..), 

Mennyi keserūség lehet benne..

Mennyire nem akarja tisztelni a másikat.. és akkor valószínūleg önmaga tisztelete is olyan-amilyen..

Mennyire nem akarja elfogadni, hogy õ hibázhatott..  és hogy az árusnak akár igaza is lehet.. 

 

és bizony elgondolkodtam, hogy az árus: 

Akár egy álruhás Mátyás király is lehetett volna, úgy vágott az esze..

Kiállt magáért és nem ment bele értékrendjéhez nem illõ kompromisszumba.. az értékesíteni bármi áron.. (1x valahol azt olvastam, hogy a kompromisszumban mindkét fél sérül és nem jó megoldás senkinek.. lehet benne valami..), 

.. felvette a kesztyūt, és bölcsesség hatotta át ösztönbõl mūködõ érveit.. szivbõl és észbõl egyszerre mūködött az érvelése..

 

Példaértékū volt kettejūk párbeszéde, tanítani kellene az iskolákban.. a hölgy megnyilvánulásait, mint nem követendõ példát, és a bölcs válaszokat, amiket kapott negativitására..  és hogy még milyen opciók lehetnek egy ilyen párbeszéd során.. ki sérteget?.. ki szeret?.. kinek mi az alapkõ, amin nevelkedett?..

 

Tanulság.. kinek mi.. 

Szeretettel, Rita Monika 

 

Esszencia ajánló: Fekete nadálytõ (Shymphytum Officinale): "Tónussal és vitalitással tölti el a szervezetet. Elõsegíti a test ellazulását. Fejleszti az élettani folyamatok tudatos kontrollját, és javítja a reflexet. Ez a legjobb esszencia sportolóknak, jógában, harcmūvészetekben, meditációban, és biofeedbackben járatosaknak. "