Return to site

SZEREPEK... és szerepek...

· korinder,iskola a határon,szerepek,szinhaz minden,deadoralive

Körülbelül 1 hónapja az irodalom órán feladott házi feladat a kötelezõ olvasmányhoz kapcsolódott (Jókai Mór: A cigánybáró volt a kiválasztott irodalmi alkotás). Nem olvastam annak idején, és így 40 év távlatából bevallom most sem, azonban az egyik szereplõhöz kapcsolódóan az volt a feladat, hogy "Boszorkányper" címen egy fogalmazást kell írni, amelyben Te sorakoztatod fel a vád érveit az egyik szereplõvel szemben, és kéred a boszorkányra kirovandó halálbūntetést, illetve Te sorakoztatod fel a védelem érveit is majd a végén döntesz, hogy a váddal, vagy a védelemmel tudsz inkább azonosulni..

Beleborzongtam a feladatba.. nekem annak idején nem volt ilyen izgalmas fogalmazás feladatom.. lehet, 13 évesen nem is értettem volna.. most azonban kicsit belevonhattam magamat a fogalmazás írásánál, túl érdekes volt.. és beleélhettem magam mindkét oldal szerepébe, a vád és a védelem szerepébe egyaránt.., leginkább azonban a boszorkánynak kikiáltott szereplõvel sikerült azonosulnom, aki nem kapott szót a fogalmazásban..

Elgondolkodtam, vajon miért kapta gyermekem ezt az iskolai feladatot? és miért vonódtam bele?.., miért akartam belevonódni?..  talán mert feldolgozandó feladatom van még most is e témával kapcsolatban?.. ennyi sok év után is?.. és vajon hol voltam, ki voltam, melyik szereplõ voltam/lehettem egykor?.. vagy éppen mindegyik voltam?.., csak éppen 1x az egyik és egy más alkalommal a másik szerepet vállaltam magamra.. súlyos téma.., az örök körforgás témája..

.. fogalmazás közben jött egy újabb gondolat, a színészettel, szerepekkel kapcsolatosan.. vajon véletlen mūve e, hogy melyik színész mely szerepet játszhatja el?..

.. vagy az már része a kegyelmi állapotnak, hogy egy földi élet során több korábbi szerepébe / életébe tud belebújni, és ezen keresztül újraélni azt, ami földi idõben mérve sok éve vagy akár több száz éve is, hogy egyszer már megtörtént.. vajon lehetõséget kap a korrigálásra is? .. és éppen az ellenpólus szerepét kapja meg a színpadon?..  hogy teljesebb legyen a kép.. hiszen az Élet a legnagyobb rendezõ.. vagy nevezzük Sorsnak?.., vagy Univerzumnak?.. vagy a Csillagok és Bolygók a fõrendezõk az élet nagyszínpadán?.. vagy kicsit ez és kicsit az?..

Most is és a múltban is.. min múlik a véletlen és azok egymásutánja?.. megtapasztalásaink közepette?... vagy eleve már minden a Földre való leszületésünk elõtt eldõlt?.., eldöntöttük?.. vagy ki döntötte egyáltalán el?.. hogy melyik szerepet kapjuk ezen életünkben?.. hogy milyen emberekkel, szituációkkal találkozunk, találkozhatunk?.. lerágott csont.., örök téma,.. nem lehet csak úgy elmenni mellette..

Szeretettel,

Rita Monika

esszenciaajánló:

Közönséges nyírfa (Betula Pendula): "Dinamizál és revitalizál. Az öregedéshez kapcsolódó megcsontosodott elképzelések legyõzéséhez. Segít megtalálni életünk értelmét a megmerevedett magatartásformák és szokások túlhaladása révén" DEVA esszencia