Return to site

AZ ÉNIDÕ..

LÉTEZIK E?..

· korinder,mese és valóság,meaning of life,test es lelek,autoimmunbetegseg

Az énidõ fogalma szerintem a XX. század második felének a 'találmánya'..  kerestem információt róla, de nem találtam: hogy ki és mikor találta ki ?.. lehetne ebbõl a gondolatmenetbõl egy jó kis Monthy Python jelenetet is kreálni.. megkeresve az énidõ humorosabb oldalát.., de nézzünk szembe a komolyabb részével..

Mindenhonnan ez érkezik az információáradatban, hogy elengedhetetlen az énidõ kialakítása és annak rendszeressé tétele.. DE vajon ezt nem az ego mondatja e velünk?.. (a pszchológusokon és a kócsokon kívül..) ÉS vajon nem ámítjuk e magunkat ennek fontosságával?..

mert milyen megnyilvánulásai lehetnek az énidõnek?..: amikor önmagad vagy: bekuckózol egy könyvvel az olvasósarkodban? - ott társad a könyv.. vagy csak zenét hallgatsz? - ott társad a zene.. vagy csak nem csinálsz semmit, hanem bámulod a felhõket az égen? vagy ha meditálsz? - talán ezek surolják..

és vajon miért nem volt régen énidõ?, igény rá? vagy volt, csak nem voltak tisztában vele?miért tudtuk 100 éve jobban elviselni egymást? (volt hogy 8-an aludtak 1 ágyban, nem egy házban..),miért volt a közösségnek olyan erõsen megtartó ereje? (hogy minimális volt az elvonulási igény, de azok lehet papnak vagy apácának adták a fejük..),miért nem létezett a 'gyütt-ment' fogalma?  (vagy csak minimál szinten..),

miért? miért? miért?..  

talán mert volt egy erõsnek mondható közösségi háló, férfiaknak, nõknek gyerekeknek egyaránt.. ahol a közösség erejébõl tudtál táplálkozni, ahol az együttlétezés természetes volt.. és szívet melengetõ.. 

persze 'különcök' mindig is léteztek, akik nem tudtak vagy éppen nem akartak a közösség erejébõl táplálkozni.. vagy akik meghaladták korukat.. és kivetette õket a társadalom, a közösség.. vagy akik a teljes bezárkózást választották inkább.. és kikiáltották õket 'bolondnak' vagy õrültnek'.. csak mert nem akartak jelen lenni, a jelenben lenni.. 

ma nem kiáltjuk ki õket semminek.., vagy mégis?.. talán internetfüggõknek..  vagy gém függõknek.. mert állandóan ott csüngenek.. az internet és a virtuális közösség világában.., a közösségigény belénk van kódolva.. és lehet csak ámítjuk magunkat az éndiõ fogalmával.. mert nincs tartalmas közösségi idõ?.. 

fotocredit: adambalogh.com

szerettel, Rita Monika 

esszenciaajánló: Szívvirág (Dicentra Spectabilis): "A félelmen vagy a birtokláson alapuló érzelmi függõség ellen."