Return to site

KÖNYVAJÁNLÓ - 2021. JÚNIUS

Polcz Alaine

· polczalaine,gyerekkorom,gyermek és születés,the meaning of life,deadoralive

Az Írók Boltjában jött az üzenet.. amikor nyárra gyermekemnek a szeretettel javasolt (és nem a nyári kötelezõ olvasmánynak lett nevezve) könyvet megtaláltuk.. hogy én is szeretnék valamit magamnak a nyárra.. és akkor 'jelentkezett' Polcz Alaine, akit õszinte és emberi hangjáért IS - nagyon szeretek, és nagyon rég olvastam .. a fiatalember megmutatta, hol találhatóak a kiadó könyvei, majd gyors átnézés után a gyermekkorom (kicsi gével) - ra esett a választásom.. és álljon itt egy rész a könyvbõl (akár én is írhattam volna), ami szerintem nagyon sok gyerekre igaz tud lenni.. néha még ma is..:

"Akkor kezdõdött, hogy hallgattam. Sok mindenrõl hallgattam, egészen késõ felnõtt koromig. A legfontosabb, legnehezebb dolgokról nem beszéltem. De akkor csak azért hallgattam, mert láttam, hogy õk nem értenek engem. Úgy éreztem, hogy áthidalhatatlan távolság van köztem és a felnõttek közt. Nem volt kellemetlen ez a távolság, mert egyébként tényleg nagyon szeretett apám is, anyám is." 

Vajon melyik jobb vagy rosszabb kommunikációs védekezési hozzáállás: a hallgatás vagy a túlbeszélés?.. , mert egyik sem jó.. senkinek, egyik résztvevõnek sem.. kell tudni csendben maradni.. ugyanakkor kell tudni lényegretörõen beszélni is.. , de nem túlbeszélni..

szeretettel, Rita Monika 

esszenciaajánló: 

Kerti oroszlánszáj (Antirrhinum Majus):  Támogatja az 'igazi' beszéd, beszélgetés megszületését. Minden résztvevõnek - szülöknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott, hogy tényleg ki tudjon alakulni az igazi beszélgetés..

foto: Balogh Ádám: https://adambalogh.com/