Return to site

' ÉS LÉLEGZEL? '...

június vagy július?..

· mese és valóság,life and health,egészséges élet,azeletertelme,feldenkraisforever

Hetek óta a fejemben van az új poszt cìme... és hetek óta él bennem, hogy 1 vagy 2 állomásnál.., illetve személynél elidõzzek, mert úgy érzem, sokat tettek hozzám, a folyamatos fejlõdésemhez, ugyanakkor szerintem még mindig nem ismerik az általuk választott utat elegen..

Az egyik kedves ismerõs, akinek módszere elhozta az aha élményt az életembe és mindenképpen fordulópontnak nevezném az általa képviselt iránymutatást, õ Csilla, aki lelkesen követi illetve képviseli Moshe Feldenkrais módszerét, ahol a tudatosabb mozgás által jön el egyfajta könnyedség is a hétköznapokban, testünk mozgásában, mozgatásában.

Kb. 6 vagy 7 éve egy véletlennek köszönhettem, hogy eljutottam az órájára..

persze nincsenek véletlenek, mai eszemmel és érzéseimmel ezt is tudom,

azonban akkor, egy lerobbant derékkal és a hozzá kapcsolódó fájdalmas járással kerestem a MEGOLDÁST, ami alternatìv, ami felemel és kihúz ebbõl a süppedõs fizikai (és valószìnūleg lelki) állapotból.. és persze nyitott szemmel és füllel jártam, csak hogy megtaláljam a megoldást, és egyszerre csak a közelünkben felfedeztem Csilla óráit.

Elõször a bemutatkozó honlapját tanulmányoztam, és amikor Moshe Feldenkraisrõl szóló leìráshoz értem, tudtam, hogy ez kell nekem, ez a választott utam a gerincem pihenõállapotának eléréséhez.

Kimásoltam az oldalról az érintett részt:

"Dr. Moshe Feldenkrais (1904–1984) mérnök és atomfizikus volt, aki Párizsban végezte gépész- és villamosmérnöki, valamint fizikusi tanulmányait.
1940-ig, Franciaország német lerohanásáig Párizsban dolgozott, majd Angliába menekült. Munkája mellett futballozott és a dzsudóban feketeöves szintig jutott.
Európában ő nyitotta meg az első dzsudóiskolát.
Amikor kiújult egy régi térdsérülése, s a műtétet javasló orvosok 50%-osra becsülték a siker esélyét, Feldenkrais beleásta magát az emberi mozgás mechanikájába, s elhatározta, hogy inkább megtanul fájdalom nélkül járni.

Eközben rájött, hogy a legtöbb ember rossz hatásfokkal és sokszor kényelmetlenül használja a testét, ami hosszú távon olyan problémákhoz vezet, mint a rugalmasság elvesztése, a rossz légzéstechnika, a gyenge mozgáskoordináció, az ízületi és izompanaszok. Arra a meggyőződésre jutott, hogy elkerülhetnénk, de legalábbis csökkenthetnénk ezeket a gondokat, ha megtanulnánk, hogyan használjuk hatékonyan a test összefüggő vázát. A harcművészetekben, a mérnöki tudományokban és a fizikában szerzett sokirányú ismereteit Feldenkrais anatómiai, fiziológiai, neurológiai és pszichológiai tanulmányokkal egészítette ki, s mindezek felhasználásával alkotta meg azt a módszert, amelyet 1984-ben bekövetkezett haláláig világszerte oktatott: a Feldenkrais módszert."
Kiemeltem vastagbetūvel azt a kétésfél sort, ami meggyõzött!

Valóban, már az elsõ alkalom után éreztem finomságát, hogy ez valami más és annyira újszerū, semmihez sem hasonlìtható mozgás és azóta is örök és akinek tudom, megemlìtem, hogy ez egy létezõ leheletfinomságú ugyanakkor tudatos mozgás, ami legbelsõ mélyedre is el tud vinni, ha éppen nyitott vagy rá.

A gerincbántalmam pár alkalom után eltūnt, mintha nem is létezett volna, és azóta sem jött elõ!

Amikor tudok, megyek Csilla óráira!

Minden óra végén azt érzem, hogy nõttem pár centimétert, pedig nem!, csak megfelelõen és szeretettel karbantartottam a gerincemet egy foglalkozás erejéig, ami a hétköznapi mozgás során is bevillan, hogy hoppá, ez máshogy volt, máshogy kellene.., és akkor korrigálok, mert testem intelligensen 'emlékszik' arra, ami neki jó volt.

Nem tudom szavakba önteni, hogy mit adnak az órák, de rendkìvūl hálás vagyok érte, hogy ezt a magas szintū energiát és erõt képviselõ mozgáskultúrát Magyarországon jelenlévõvé, elérhetõvé teszi Csilla.

És a cìmben szereplõ kérdés..: az órán hallottam elõször.., nem értettem.., pontosabban értettem és azonnal éreztem, hogy ez egy milyen jó kérdés!.. azóta is egyre gyakrabban eszembe jut..

Próbáld ki Te is, hogy megtapasztald az aha élményt!

Szeretettel üdvözöllek, Rita Monika

ajánló (ma nem virágesszenciát ajánlok):

ami önmagában az Univerzum egy csipkefinomságú darabkája az önmagunkhoz vezetõ úton:

https://feldenkrais-tanfolyam.hu/Nyit%C3%B3lap