Return to site

IGAZ mese az életrõl..

aVAGY nyaralásunk NORVÉGIÁBAN, Ami ismét hozzánk tett...

· the meaning of life,mese és valóság,Norvégia,friendship forever,utazzvelem

Óriási kitekintést adott.. a nagyvilágból.. a nagyvilágba.. ( 2 hónapja kezdtem bele ebbe az írásba, azt hiszem jót tett neki ez a pihentetés.. hm, amit augusztusban folytattam, és most talán november 1-én be is fejezek..)

Egy kedves ismerõsnél jártunk 2022. júniusában, talán nevezhetem barátnak is a sok száz kilomêter ellenére.. bár a barát szó is megkopott mára.. vagy talán ideig-óráig volt létjogosultsága a szavaink között.., hiszen korábban volt a testvér, majd harcostárs, társ, (sorrendnek, idõrendiségnek nincs jelentõsége, és párhuzamosan is létezett egyik a másik mellett), fivér, lélektárs, majd mára visszaértünk a testvérhez, nõvérhez, ami az a fajta kegyelmi állapot, amikor tudod, hogy a másik egy darabja belõled való, vagy Te egy darabod való õbelõle, nem is tudod, csak egyszerūen érzed. Amikor a barátság kifejezés már feleslegessé válik, mert ez a valami több annál.

Csapongó lesz ez az írás is.. talán csapongóbb az átlagosnál.. de minden egyes írás segít helyére kerülnie a gondolataimnak, érzéseimnek.

3 órás késéssel indultunk Budapestrõl, és közel 3 órás késéssel érkeztünk meg az Oslo melletti reptérre. Ott várt bennünket, a késést kihasználva, pihenve, autójában bóbiskolva.

Rengeteget tanultam ez alatt a tíz nap alatt, jöttek élmények, megtapasztalások, dezsavük, szóval volt minden..

Kezdem az olyan felismerésekkel, amiket a logika irányából közelítek: az egyik ilyen a pehelypaplan huzata, ami volt vagy sok éves, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a paplan huzata a hosszabb felérõl nyílott, és nem a rövid felérõl (eszembe is ötlött, hogy ez mennyire egyszerū, és praktikus használata az ágynemūnek, szemben a rövid oldalról közelítéssel.., és hogy vajon Magyarország ezt honnan örökölte, hogy a rövidebb oldalról huzzuk fel a paplant.. tudom, nem életbevágó.. ), azután fözõfelület/sütõtõl jobbra és balra mindkét oldalon fūszeres polc, nem csak egyirányba haladva a sütõtõl/fõzõ felülettõl.

Mivel egy erdõvel körbe vett házban lakott a házigazda, és igy mi is, a ház minden helyiségében tüzifa betárolva száradásra és használatra. És a szauna is klasszikus, hával felfūthetõ. A háza körül az erdõ egy része is az övé volt, igy elmondta, soha nem lesz lakópark a szomszédságában.

Mert lakóparkok ott is épülnek.. terelik be az embereket az önként vállalt kényelmi rabságába.. mint mindenhol.. ( egy ideje szemembe jött pár video az állatkertben élõ papagájokról, oroszlánokról.., ahol egyelõre mi vagyunk innen, és nézzük a bennt élõ (vagy inkább lévõ) állatokat, de vajon ennek mi az értelme?.. kimarad a felfedezés a megtapasztalás öröme, izgalma.., és bizony eszembe jutott, hogy vajon eljön e az idõ, amikor bennünket mutogatnak hasonlóképpen, amint végezzük a mindennapi rutint.., eszünk, iszunk, alszunk, stb. , hogy kinek?.., hát egy nálunk fejlettebb fajnak, kiszolgálva vizuális igényüket, egy ego vezérelte birtoklási vággyal, megtetézve egy felsõbbrendūségū tudattal.. mert most ez van szerintem ma az állatkertjeinknél.. vagy legalábbis induláskor ez lehetett.., na és hogy a városi gyerekeknek a budapesti állatkertben van 'falusi porta' is.. hát elgondolkodtató, hogy merre is tart a világ, merre haladunk?..

Vissza június második felébe, és Norvégiába.. házigazdánk figyel arra hogy mit eszik, iszik, fagyasztója tele van vadhússal, frissen beszerzett és lefagyasztott rákocskákkal, és kenyérrel, amit õ készit, süt, kb 15 darabos etapokban, és 14-et lefagyaszt, a 15. ami a reggelinél az asztalra kerül. Csak mert abban tudja hogy mi van, mibõl készül. Van körülbelül 7 tyúkja, és nevelt még kb. 15 csirkét, hogy legyen utánpótlása a friss tojásnak. Mert az is került mindig az asztalra, friss tojásból rántotta. Házi méz, 7 méhcsaládja is van, és a lekvárt egészen máshogyan készíti, nem cukorral vagy tartósítószeres cukorral szétfõzve, hanem körülbelül kilogramos lefagyasztott adagokban van a gyümölcs a fagyasztóban, és amikor fogyóban a lekvár, akkor kikerül a fagyasztóból egy adag gyümölcs, amit mézzel összekeverve, majd kisebb méretū üvegekbe betölti, így egy alkalommal lesz 5-7 kisüveg friss lekvár, ami mindig a hūtõbe kerül, és onnan kerül ki a reggeli asztalra szintén.

Nem tudom, hogy egy átlag lakos Norvégiában hasonlóan éli e a napjait, mint V., vagy épp amiatt ismerkedtünk össze, mert hasonló hasonlót vonz.. ugyan méheink, és tyúkjaink nincsenek, de igyekszem figyelni a minõségre, hogy mi is kerül az asztalunkra, és a kevesebb a több elvét vallom, mióta csak az eszemet tudom.

Jártunk egy bölcs ember Marcello házában, aki a múlt század elsõ felében élt, olyan tiszta életet, hogy mindenkinek személyre szabott terápiát javasolt, ha betegségeikkel megkeresték - gyógyfüvek ismeretében. Álmomban nekem is megjelent, illetve megszólított, adott pár tanácsot utravalóul, és megígérte, hogy tanítani fog, csak jegyzeteljek le mindent. Amit tudtam, lejegyeztem, akármennyire is vadnak tūnt a gondolat..

.. voltunk egy szigeten, ahol csak vadrózsából 6 vagy 7 fajtát számoltan össze, addig nekem vadrózsa csak egyfajta volt, amit itt Magyarországon láttam.. és mennyire más perspektívát adott ez a kis sziget, egy kerékpározás a szigeten egy gyönyörū napsütéses idõben..

Most hirtelen ezek jutottak eszembe, amiken keresztül talán neked is át tudok adni valamit a soraimmal..

Remélem, hogy még vissza tudok térni egyszer vagy többször arra a földre, ahol már egykor járhattam.. (és az ilyen 'családlátogatásos' nyaralások egész mást adnak, a spontaneitásukkal, gondolatcseréinkkel, véleménymegosztásainkkal életrõl, ételrõl, egészségrõl, betegségrõl, médiáról, politikáról.., mint egy szállodai sokcsillagos tartózkodás ). És megoldáskeresések is voltak a véleménycserék mellett, V. igazi csapatjátékos, aki nem egymaga akarja megnyerni a feladatmegoldást, hanem másokkal, együtt, egészséges gondolkodása, és életszemlélete van . Hálás vagyok a Sorsnak, hogy nála járhattam.

 

És holnap vár az új 'családlátogatás', most Olaszországban..

 

Szeretettel, Rita Monika

 

esszencia ajánló: Vérehulló fecskefū (Chelidonium Majus - Greater Celandine), Bailey esszencia: "... Ez az esszencia azzal a tulajdonsággal bír, hogy fokozatosa feloldja azokat a belsõ korlátokat, amelyek az agy bal és jobb agyféltekéje között állítódnak fel. Amint ez feloldódik, az ösztönös elme (az összetett egész részeként) jogos helyére kerülhet.. Errõl a biztonságos alapról, amit a belsõ rávilágítás növelni fog, a test-lélek-szellem egységének új és teljes átrendezõdése következik."